Actueel

Agenda

Maandag 15 februari – Karin Kalisa over Sungs Laden – lees meer

Maandag 7 maart – Duits Leescafé – VOLGEBOEKT

Maandag 14 maart – Christoph Buchwald over Duitse klassiekers – lees meer

Woensdag 16 maart – Rob Riemen (Nexus) over ‘Antwoord op de barbarij’ – lees meer

Lees hier meer over de Boekenweek 2016 en alle activiteiten van boekhandel Godert Walter.

Weblog

 • Paul Gellings presenteert Zondagavondbuurt (01/06)
  Op donderdag 1 juni presenteert Paul Gellings zijn nieuwe verhalenbundel Zondagavondbuurt in Boekhandel Godert Walter. Gelllings wordt deze avond geïnterviewd door Ronald Ohlsen. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

  Over het boek
  Schrijver en dichter Paul Gellings laat zich in Zondagavondbuurt van zijn meest veelzijdige kant zien. Elk verhaal biedt een blik in het leven van een vreemde vogel: van leraren die wel erg intiem zijn met hun leerlingen tot gewelddadige buschauffeurs, van een schimmige fantast die zijn omgeving jarenlang een rad voor ogen draait tot een wellustige tante die haar jonge neefje het bed in lokt, van een middeleeuwse monnik tot een Poolse menseneter en vele anderen.

  Een belangrijk deel van deze bundel is doordrenkt van een aan Gellings’ eerdere werk verwante, dromerige, melancholieke sfeer, waarin de humor niet geschuwd wordt. Daarnaast lezen we een paar verhalen met sprookjesachtige dan wel absurdistische trekjes. Onmiskenbaar vertelplezier spat van iedere bladzijde af in deze eerste verhalenbundel van Gellings.
  Paul Gellings


  Datum: donderdag 1 juni
  Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
  Entree: gratis

  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  info@godertwalter.nl
  www.godertwalter.nl
 • Koen Hilberdink over Johan Polak (06/06)

  Op dinsdag 6 juni is biograaf Koen Hilberdink op uitnodiging van boekhandel Godert Walter te gast in de Lutherzaal van de Lutherse kerk om te spreken over zijn biografie van Johan Polak. Hilberdink wordt deze avond geïnterviewd door journaliste Geke van der Wal, die afgelopen jaar een biografie schreef over Polaks vriend Rob van Gennep. De avond vindt plaats in de Lutherzaal van de Lutherse kerk in de Haddingestraat en begint om 20 uur. Vanwege de beperkte ruimte is reservering gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

  Over de biografie
  Johan Polak (1928-1992) groeide op in wat hij zelf noemde 'een zeer liberaal joods milieu met sterk atheïstische en sociaaldemocratische inslag'. Dit ogenschijnlijk idyllische bestaan in Amsterdam werd bruut verstoord door de vroege dood van Johans vader en de Duitse bezetting vlak daarna. Deze ingrijpende gebeurtenissen en de verhouding met zijn moeder bepaalden voor een groot deel Polaks verdere leven.

  Koen Hilberdink

   Klik hier voor meer informatie over Koen Hilberdink.


  Datum: dinsdag 6 juni
  Plaats: Lutherzaal van de Lutherse kerk, Haddingestraat 23, Groningen
  Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
  Entree: € 2,50

  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  info@godertwalter.nl
  www.godertwalter.nl
 • Lucas Zandberg over De rendementsdenker (22/05)
  Op maandag 22 mei spreekt Lucas Zandberg over zijn nieuwe roman De rendementsdenker in Boekhandel Godert Walter. Zandberg wordt deze avond geïnterviewd door Coen Peppelenbos. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

  Over het boek
  Klassenstrijd in een leerfabriek: een actueel onderwijsdrama

  Robert Witteveen, pas afgestudeerd aan de lerarenopleiding Engels, begint vol goede moed aan zijn allereerste baan in het onderwijs. Op het ROC Leyderschans lijkt hij zijn roeping te hebben gevonden. Hij wint zijn leerlingen voor zich en groeit snel uit tot een geliefde, bevlogen leraar. Maar Roberts onderwijscarrière neemt een onverwachte wending met de komst van een resultaatgerichte sectormanager en de lancering van een megalomaan nieuwbouwproject door het college van bestuur.

  Lucas Zandberg putte voor deze roman inspiratie uit de actualiteit en zijn eigen jarenlange ervaring als docent.

  Lucas Zandberg
  Lucas Zandberg (Langezwaag, 1977) schrijft romans en korte (reis)verhalen. Ook publiceert hij artikelen op de populaire literaire weblog Tzum.

  In 2007 debuteerde hij met het meerdere malen herdrukte Mijn leven is van mij, waarin hij korte metten maakte met de bijzonder hardnekkige romantische mythe rondom Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (Sisi). Daarna volgden diverse andere op historische feiten gebaseerde romans en korte (reis)verhalen.

  In het najaar van 2010 verscheen De laatste maîtresse, een historische roman over een courtisane aan de vooravond van de Franse Revolutie. De anderhalf jaar later verschenen biografische roman Mayling gaat over de invloedrijke echtgenote van de Chinese nationalistische politicus Chiang Kai-Shek en vormt een venster op China in de twintigste eeuw. In 2015 verscheen het goed ontvangen De vergeten prins, geïnspireerd op het leven van een relatief onbekende telg uit de Oranje-dynastie.

  In 2017 verschijnt Lucas' nieuwe roman De rendementsdenker bij De Arbeiderspers. Dit actuele onderwijsdrama is zijn eerste roman die zich afspeelt in het heden.

  Klik hier voor de website van Lucas Zandberg.


  Datum: maandag 22 mei
  Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
  Entree: gratis

  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  info@godertwalter.nl
  www.godertwalter.nl
 • Paolo Giuseppin presenteert Carissimo figlio (30/05)
  Op dinsdag 30 mei organiseert Boekhandel Godert Walter in samenwerking met de vereniging Dante Alighieri in Groningen een avond rond de schrijver Paolo Giuseppin. Recent bracht hij het boek Carissimo figlio, Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan uit. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

  Het boek
  Carissimo figlio, Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan, is het waargebeurde verhaal van mijn vader Enrico. Hij is in 1921 in Teglio Veneto (Italië) geboren en komt in 1929 met zijn moeder, zuster en twee broers naar Den Haag. Vader Luigi heeft daar als terrazziere vast werk n voor zijn gezin woonruimte gevonden in de Transvaalwijk.
  Enrico kan goed leren. Wanneer hij in de zesde klas zit, zegt de bovenmeester tegen zijn ouders: “Enrico kan zo goed leren, hij moet doorleren”. Dat wordt de mulo.
  In 1939 krijgt hij een ambtelijke aanstelling als schrijver bij de Postcheque en Girodienst, waar hij snel carrière maakt maar zich erg verveelt. Vanwege de afwisseling van die dagelijkse sleur is hij is dan ook blij wanneer hij in 1942 opgeroepen wordt voor de Italiaanse militaire dienst. Samen met enkele Haagse Italiaanse vrienden vertrekt hij daarvoor naar Italië. Twee van hen zullen nooit meer terugkeren. Meerdere malen ontsnapt hij aan arrestatie en de dood. Maar ook heeft hij, mede door zijn mulo-kennis van het Duits, als tolk anderen kunnen helpen.  
  Het zijn niet zozeer de gebeurtenissen die dit verhaal zo aansprekend maken, maar veel meer de gevoelens van Enrico aan het oostfront en die van zijn familie aan het thuisfront. Gevoelens die in de brieven naar elkaar worden geuit. Dat is opmerkelijk want het tonen van emoties is in de familie niet gebruikelijk, zeker niet schriftelijk.
  Alle brieven van Vader Luigi aan Enrico beginnen steevast met ‘Carissimo figlio’ (Paolo Giuseppin).

  De auteur

  Paolo Giuseppin (Den Haag, 1949) is derde generatie migrant van Italiaanse origine. Evenals zijn vader Enrico, de hoofdpersoon van dit verhaal, is hij een stapelaar. Hij volgde tal van opleidingen, had zeer verschillende werkervaringen en bekleedde meerdere maatschappelijke nevenfuncties. Omdat Nederland in 1969 nog geen studie beurzen toekende aan buitenlanders was voor hem een universitaire studie niet mogelijk. Dat ontmoedigde hem niet. Hij wilde hogerop komen en dezelfde toekomstmogelijkheden hebben als zijn Nederlandse leeftijdgenoten. Via een kronkelweg vond hij zijn doel. Zo was hij exportmanager, maatschappelijk werker voor Italiaanse werknemers in de regio Den Haag en in de avonduren studeerde hij rechten. Na zijn studie was hij 25 jaar lang senior opleidingsmanager migratierecht bij een juridisch opleidingsinstituut en geruime tijd tevens hoofdredacteur van het tijdschrift Migrantenrecht. Door zijn werk met en voor migranten heeft hij de wereld van de migranten goed leren kennen.


  Datum: dinsdag 30 mei
  Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
  Entree: € 2,50

  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  info@godertwalter.nl
  www.godertwalter.nl

 • Mijn boekenkast
  Godert Walter bestaat dit jaar 75 jaar en ter gelegenheid hiervan willen wij een jubileumboek uitbrengen. Onderdeel daarvan zal onder de werktitel Mijn boekenkast een aantal klanten zijn die graag met hun boekenkast op de foto willen gaan en daarbij vertellen over hun parel, bijzondere plank of onvervangbaar verzamelobject uit hun librije. Opgave tot 15 april kan in de winkel, telefonisch onder 050 312 25 23 of per mail: info@godertwalter.nl. De samenstellers van het boek zullen vervolgens contact met u opnemen.


 • Kees Schuyt over Spinoza (20/04)
  Op donderdag 20 april zal schrijver Kees Schuyt in de boekhandel spreken over zijn nieuwste boek Spinoza en de vreugde van het inzicht. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.
  Kees Schuyt wordt deze avond geïnterviewd door onze klant en Spinoza-liefhebber Klaas van Veen.  Kees Schuyt
  "Het oeuvre van Kees Schuyt laat zich moeilijk in een paar zinnen omschrijven. Naast gedegen wetenschappelijk onderzoek zijn ook luchtige columns, vaak met zijstapjes naar literatuur of andere vormen van cultuur, een wezenlijk onderdeel van zijn werk. Combinaties van een toneelstuk en recht, van geschiedenis en sociologie, van onderwijs en filosofie komen regelmatig voor in zijn stukken, maar juist dergelijke combinaties maken een eenduidige indeling van zijn bibliografie niet eenvoudig." -Adriënne Baars-Schuyt, dochter Kees Schuyt en bibliografe-

  Klik hier voor de persoonlijke website van Kees Schuyt.

  Het boek
  Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza (1632-1677), maar hij doet verslag van de persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema's van Spinoza onder de knie te krijgen. Met zijn behandeling van alle geschriften brengt Schuyt een prachtig beeld van Spinoza naar voren als een consequent filosoof van de vrijheid.

  Aan de hand van goed gekozen citaten wordt een aantal vaak als moeilijk beschouwde raadsels van Spinoza's filosofie systematisch uitgelegd en ontrafeld. Bestaat er een bestaansdrang, Spinoza's conatus, die mensen voort doet leven, ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Hoe verhouden vrijheid en determinisme zich tot elkaar? Was Spinoza echt van mening dat 'het kwaad niet bestaat'? Hierbij gaat Schuyt kritiek op enkele denkbeelden van Spinoza zelf of van hedendaagse bewonderaars niet uit de weg.

  In een tijd van turbulente politieke emoties voert Schuyt een slotpleidooi om via Spinoza's filosofie meer te begrijpen van de wereld en van het eigen leven. Spinoza's filosofie is altijd actueel voor wie zich interesseert voor vraagstukken als 'het doel van de staat', voor veiligheid, voorspoed, vrede en vrijheid (de vier V's van Spinoza); voor persoonlijke vrijheid en morele verantwoordelijkheid.


  Datum: donderdag 20 april
  Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)

  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  info@godertwalter.nl
  www.godertwalter.nl
 • Boekenweek 2017 (25/03 - 01/04)Van zaterdag 25 maart tot en met zaterdag 1 april vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Bij aankoop van minimaal € 12,50 ontvangt u het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven van Herman Koch cadeau. Met dit geschenk kunt op op zondag 2 april gratis rezen met de NS. 
  Connie Palmen schreef onder de titel De zonde van de vrouw het Boekenweekessay 2017 bij het thema van de Boekenweek 2017: Verboden vruchten. 

  Godert Walter organiseert in het kader van de boekenweek een aantal bijzondere activiteiten:


  Zaterdag 25 maart: speciale Boekenweekuitzending van Godert Walters boekentafel, wekelijks te beluisteren op onze Facebook-pagina.


  Zaterdag 25 maart: Boekenweekborrel vanaf 16.30 achter in de winkel, bij goed weer ook in de tuin.

  Vrijdag 31 maart: Literaire pubquiz vanaf 20 uur. Klik hier voor opgave en meer informatie.

 • Nacht van de filosofie (07/04)
  Op vrijdag 7 april vindt de Groningse Nacht van de filosofie plaats in ForumImages aan het Hereplein. In deze nacht treden onder andere op: Bas Haring, Denker des Vaderlands Marli Huijer, Trudy Dehue, Joke Hermsen, Ignaas Devisch, Lodi Nauta, Thijs Lijster, Martin van Hees met muzikale toelichting door Hans Vandenburg-Gruppo Sportivo en vele anderen!

  Boekhandel Godert Walter zal op deze avond aanwezig zijn met een boekentafel. Klik hier voor toegangskaarten en meer informatie.
 • Vertalersgeluktoernee in Groningen (10/04)In het kader van de Europese literatuurprijs organiseert boekhandel Godert Walter op maandag 10 april om 19.30 uur in de Groninger Forum Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18) een avond met drie genomineerde vertalers van de longlist voor deze prijs, te weten:


  Molly van Gelder over De rode stoeltjes van Edna O’Brien (uit het Engels, De Bezige Bij)  Annemarie Vlaming over Ons soort mensen van Juli Zeh (uit het Duits, Ambo/Anthos)  Prescilla van Zoest over De schuilplaats van Christoph Boltanski (uit het Frans, Cossee)


  Lees hier meer over de longlist van de Europese literatuurprijs en hier over de tournee door het gehele land.


  Datum: maandag 10 april
  Plaats: Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18
  Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.15 uur)
  Toegang: € 3,00 (studenten € 1)

  Vanwege beperkte ruimte verzoeken wij u te reserveren in de winkel, per mail op info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.


  Boekhandel Godert Walter
  Oude Ebbingestraat 53
  9712 HC Groningen
  050 312 25 23
  www.godertwalter.nl
  info@godertwalter.nl
 • Longlist Europese literatuurprijs
  De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2017 is bekend. Twaalf Nederlandse boekhandels, waaronder boekhandel Godert Walter, hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2016 in het Nederlands zijn verschenen. De romans zijn uit elf verschillende talen vertaald. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek.

  De volgende twintig titels zijn genomineerd, in alfabetische volgorde van de auteursnamen:
  De schuilplaats van Christoph Boltanski, vertaald uit het Frans door Prescilla van Zoest (Cossee)

  De grond onder onze voeten van Jesús Carrasco, vertaald uit het Spaans door Arie van de Wal (Meulenhoff)

  Viviane Élisabeth Fauville van Julia Deck, vertaald uit het Frans door Lidewij van den Berg en Katrien Vandenberghe (Vleugels)

  Het oude land van Dörte Hansen, vertaald uit het Duits door Lucienne Pruijs (HarperCollins Holland)

  Inham van Cynan Jones, vertaald uit het Engels door Jona Hoek (Koppernik)

  Iets ter grootte van het universum van Jón Kalman Stefánsson, vertaald uit het IJslands door Marcel Otten (Ambo|Anthos)

  De melancholie van het verzet van László Krasznahorkai, vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy (Wereldbibliotheek)

  Reis naar het einde van António Lobo Antunes, vertaald uit het Portugees door Harrie Lemmens (Ambo|Anthos)

  Schittering van Margaret Mazzantini, vertaald uit het Italiaans door Miriam Bunnik en Mara Schepers (Wereldbibliotheek)

  Notendop van Ian McEwan, vertaald uit het Engels door Rien Verhoef (Harmonie)

  De laatste hand van Wieslaw Myśliwski, vertaald uit het Pools door Karol Lesman (Querido)

  De rode stoeltjes van Edna O’Brien, vertaald uit het Engels door Molly van Gelder en Paul Bruijn (De Bezige Bij)

  Witte honger van Aki Ollikainen, vertaald uit het Fins door Annemarie Raas (Ambo|Anthos)

  Dat vreemde in mijn hoofd van Orhan Pamuk, vertaald uit het Turks door Margreet Dorleijn en Hanneke van der Heijden (De Bezige Bij)

  Verdriet is het ding met veren van Max Porter, vertaald uit het Engels door Saskia van der Lingen (De Bezige Bij)

  De jongen die het paard van Attila stal van Iván Repila, vertaald uit het Spaans door Irene van de Mheen (De Bezige Bij)

  Kruso van Lutz Seiler, vertaald uit het Duits door Herman Vinckers (Atlas Contact)

  Swing Time van Zadie Smith, vertaald uit het Engels door Peter Abelsen (Prometheus)

  Moeders zondag van Graham Swift, vertaald uit het Engels door Irving Pardoen (Hollands Diep)

  Ons soort mensen van Juli Zeh, vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming (Ambo|Anthos)


  De shortlist wordt op 28 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam. Een vakjury onder voorzitterschap van Christa Widlund (schrijfster Anna Enquist) selecteert de shortlist-titels. De overige juryleden zijn Rob Gerritsen (ELP-laureaat 2016), Janna Navis (Boekhandel Dominicanen, Maastricht), Niña Weijers (auteur en recensent De Groene Amsterdammer) en Lilian Zielstra (Boekhandel Godert Walter, Groningen, en stadsdichter van Groningen).

  In april en mei vertellen voor de longlist genomineerde vertalers voor een breed publiek over ‘hun’ boeken tijdens de Vertalersgeluktournee. De tournee start op woensdag 5 april in Haarlem bij Athenaeum Boekhandel (in samenwerking met boekhandel Blokker) en zal op maandag 10 april in Groningen worden georganiseerd. Klik hier voor meer informatie over deze avond.

  Klik voor meer informatie over deze prijs op de website van de organisatie of volg de pagina op Facebook.

Klik hier voor ons weblog waar u alle berichten sinds oktober 2014 vindt.